Wednesday 27 January 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Συνάδελφοι,
Μέρες τώρα διαβάζουμε στο blog αυτά που γράφονται σχετικά με τη συγκέντρωση της Δευτέρας 1/2/2010 στην ΕΠΕΙΑ. Σαν συντονιστική, δεν μπορούμε ούτε να αποτρέψουμε αλλά ούτε και επικροτήσουμε μια τέτοια απόφαση. Προβληματιζόμαστε όμως στο σκοπό και στα οφέλη που μπορεί να έχει μιας τέτοιας μορφής κινητοποίηση τη στιγμή αυτή.
Μπορεί ο κάθε αγανακτισμένος να γράφει ότι θέλει, υπό το κάλυμμα της ανωνυμίας, πράγμα το οποίο δεν ισχύει για μας, εφ΄ όσον όλοι γνωρίζετε ποιοί είμαστε.
Κατ΄ αρχήν μια κινητοποίηση προϋποθέτει δυο πράγματα: κινητοποιούμενους, και σκοπό.
Κινητοποιούμενοι, έχουμε δει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχουν, και θυμίζω:
-Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομίας, μετά βίας 250 άτομα.
-Προτάσεις για εναλλακτική μορφή διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα που προτείναμε στην επέτειο των 3 μηνών από το κλείσιμο της Ασπίδας , μηδέν.
-Συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Νέα Ιωνία παρά τη κινητοποίηση που κάναμε, 40 άτομα από ΑΕΓΑ και κανένας από ΑΕΑΖ.
Επομένως, μια συγκέντρωση 10-20 άντε 40 ατόμων δείχνει δημόσια όχι μόνο αποδυνάμωση αλλά και αδιαφορία μας.
Πάμε τώρα στο σκοπό της κινητοποίησης. Το αίτημα θα είναι ποιο, να ανοίξει η Ασπίδα; Να πάρουμε εδώ και τώρα τις αποζημιώσεις μας; Διαβάζοντας τα γραφόμενα, καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας έχει στο μυαλό του διαφορετικά αιτήματα. Άλλον που δε δουλεύει τον απασχολεί το εργασιακό και η απορρόφηση. Εκείνον που δουλεύει τον απασχολεί η αποζημίωση του. Δεν έχουμε καταλάβει, ή μάλλον δεν το έχουμε διαβάσει εδώ ακόμη. Αν υποθέσουμε ότι αίτημα είναι οι αποζημιώσεις μας, αυτό που θα μας πούνε είναι ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του εκκαθαριστή, ο οποίος θα οριστεί από το δικαστήριο στις 18/2 όπως όλοι γνωρίζουμε παρά την αρχική απόφαση να οριστεί τον Οκτώβριο (Κάποιοι προφανώς πίεσαν για να αλλάξει η ημερομηνία). Άρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει τίποτα πριν τον διορισμό του εκκαθαριστή.
Η δική μας σκέψη είναι να περιμένουμε τον διορισμό του εκκαθαριστή και μετά οργανώνουμε την αντίδρασή μας. Με το να γράφουμε ότι άκουσα ότι θα πληρωθεί αυτό ή εκείνο ή ότι εμένα μου είπαν ότι δεν υπάρχει προνόμιο, ή ότι ο νέος επόπτης χαρτοφυλακίου είπε στο φίλο μου αυτό, δεν οδηγούμαστε πουθενά .
Και πάλι λέμε ότι, δε έχουμε λόγο να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κινητοποίηση, από οποιονδήποτε και από οσουσδήποτε, απλά ότι κάνουμε θα πρέπει να είναι με ξεκάθαρους στόχους και σκοπούς.
Και μια και διαβάζουμε όλα αυτά, βλέπουμε ότι η κύρια αν όχι αποκλειστική στόχευση είναι στην ΕΠΕΙΑ και τους επόπτες. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε και κάποια άλλη αντίδραση όπως π.χ. στον υπαίτιο όλων αυτών, στον κ. Ψωμιάδη, που γι αυτόν δεν ακούγεται κουβέντα, με κάποιας μορφής αντίδραση όπως π.χ. νομική διεκδίκηση στρεφόμενοι κατά της προσωπικής του περιουσίας; Πόσοι (επώνυμα) είναι διατεθειμένοι να το κάνουν;
Και κάτι άλλο. Πολλοί κατηγορούν τη συντονιστική για αδιαφορία, για βόλεμα κλπ. Δεν θα πούμε τίποτα άλλο, ας σκεφτούν, όμως όσοι τα γράφουν, τι ενέργειες έχουμε κάνει μέχρι τώρα και τι έχουμε πετύχει και τέλος πόσοι από τους ανώνυμους γραφείς (αλήθεια γιατί η ανωνυμία;) έχουν έρθει στα γραφεία του συλλόγου να προσφέρουν το παραμικρό όλο αυτό το διάστημα.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Wednesday 20 January 2010

Ειδήσεις (και άλλα...)

Είναι γεγονός ότι είχαμε καιρό να βάλουμε καινούργιο θέμα στο blog. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν κάποια νέα, ίσως όχι τόσο σημαντικά όσο αυτά τα οποία περιμέναμε τον Δεκέμβρη, (δηλ. πληρωμές κλπ), ούτε φυσικά στο ότι "διοριστήκαμε" όπως γράφει στο προηγούμενο θέμα ο φίλος snowwalker. Στην ίδια κατάσταση που ήμασταν πριν από ένα μήνα είμαστε και τώρα, όσον αφορά όσους είμαστε στη συντονιστική (εκτός αν εσύ κάτι παραπάνω ξέρεις και δεν το έχουν ανακοινώσει σε εμάς!!). Παρά την αδράνεια όμως του blog οι προσπάθειες εξακολουθούν να γίνονται. Ας δούμε όμως κάποιες εξελίξεις σε θέματα που μας αφορούν.
  • Ο.Α.Ε.Δ. Όπως ήδη έχει γραφτεί, το πρόγραμμα με τις 3 δράσεις που μας αφορά, θα αρχίσει να υλοποιείται από τις 29/1/2010. Στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ έχει αναρτηθεί η απόφαση και το ΦΕΚ, και στις 29/1 θα αναρτηθούν και οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Υπάρχουν κάποιες διευκρινήσεις που ζητήσαμε από κοινού με τον Σύλλογο και την ΟΑΣΕ από τον ΟΑΕΔ και για τις οποίες θα βγει ανακοίνωση η οποία θα δημοσιευτεί και στο site της ΟΑΣΕ αλλά φυσικά και στο blog μας.
  • Διορισμός νέου επόπτη. Ο κ. Παντελίδης με την ομάδα του έχει ήδη εγκατασταθεί στην εταιρία. Κάποια παραπάνω στοιχεία σχετικά με τον νέο επόπτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ : http://www.fmvoice.gr/#2!2!8706
  • Επικοινωνία με συναδέλφους. Τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα από τη Συντονιστική. Αυτό αποσκοπούσε στο να συγκεντρώσουμε στοιχεία σχετικά με την απασχόληση των συναδέλφων, δηλ. πόσοι συνάδελφοι έχουν βρει δουλειά και που, γιατί το κυριότερο πρόβλημα που έχουμε είναι η απορρόφηση, η οποία δυστυχώς δεν είναι ικανοποιητική. Αν σε κάποιον δεν του τηλεφωνήσαμε είναι, είτε διότι δεν είχαμε στοιχεία του επειδή είχε δώσει το βιογραφικό του στο Σύλλογο, είτε διότι μάθαμε από κάποιον άλλον αν δουλεύει ή όχι. Επίσης κάποιους συναδέλφους δεν τους βρήκαμε στο τηλέφωνο. Παράκληση, αν κάποιος συνάδελφος βρίσκει δουλειά να μας ενημερώνει ώστε να ξέρουμε.
  • Εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά. Εδώ τα πράγματα δεν είναι καλά και, όπως γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι στην Commercial Value πιθανόν να βρεθούν στην ίδια τύχη με μας. Πράγματι λυπηρό και οδυνηρό για ένα κλάδο να δέχεται τόσα χτυπήματα σε τόσο λίγο χρόνο...
  • Αποζημιώσεις - οφειλόμενα. Εδώ τα πράγματα είναι όπως τα έχουμε ξαναγράψει. Δηλαδή τα χρήματα θα δοθούν από τον εκκαθαριστή της κάθε εταιρίας, και όχι από τον επόπτη εκκαθάρισης. Η εκδίκαση της 14/1 για διορισμό εκκαθαριστή αναβλήθηκε λόγω φάρσας για ύπαρξη βόμβας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ημερομηνία πήγε πολύ μακριά. Επομένως, όσο καλή πρόθεση και να έχουν να μας δώσουν τα χρήματα, η προσφυγή στο δικηγόρο είναι πλέον μονόδρομος. Καλό θα είναι για να μη χαθούν οι προθεσμίες, (6 μήνες για την αποζημίωση) να πάμε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δικηγόρος στο τέλος του Ιανουαρίου θα καταθέσει τις πρώτες μαζικές αγωγές. Φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζετε για ποιόν δικηγόρο μιλάμε, αν δεν τον ξέρετε, ρωτήστε συναδέλφους είτε στείλτε mail στο blog. ΔΕΝ μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε το όνομά του από το blog.

Αυτά λοιπόν τα νεότερα, ο αγώνας συνεχίζεται κυρίως στο θέμα της απασχόλησης που είναι και το σημαντικότερο.

Friday 1 January 2010

Καλή χρονιά σε όλους.

Μια χρονιά που μας σημάδεψε και που θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας έφυγε.
Ήρθε μια νέα που, στους περισσότερους από μας, δε ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές, όμως αισιοδοξούμε, άλλωστε για να είναι χειρότερη από το 2009 θα πρέπει εμείς και η Λάχεσις να προσπαθήσουμε πολύ!!
Απ τη χρονιά που έφυγε, ας κρατήσουμε τα καλά, τα θετικά. Αυτά που θα ποτίσουν τις ελπίδες μας, αυτά που θα μπολιάσουν την αισιοδοξία μας, αυτά που θεριέψουν τα όνειρά μας.
Δεν είναι πάντα εύκολο, δεν είναι όμως κι αδύνατο. Ας πιστέψουμε στο αδύνατο, ας εμπιστευτούμε την ελπίδα, ας προσπαθήσουμε για το ακατόρθωτο, ας διακινδυνεύσουμε για το τολμηρό, όπως ένα μωρό, που μη έχοντας αίσθηση του κινδύνου, πιστεύει, εμπιστεύεται, προσπαθεί, διακινδυνεύει, τολμά. Άλλωστε το 2010 είναι ακόμη νεογέννητο, και είναι σύμμαχος, παρά τη βαριά κληρονομιά του προκατόχου του.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΥΓΕΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΠΡΟΚΟΠΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ